Atentie la mailuri nesolicitate
Mailurile nesolicitate sau spam-urile sunt principala sursa de infectare a echipamentelor. Aflati cum sa nu deveniti o sursa de probleme pentru cei din jur.
Cum ajungem cu echipamentele virusate? Prin spam!
Prima si cea mai importanta modalitate se pare ca este mailul. Posta electronica se confrunta de ceva timp cu probleme cum ar fi spam-ul. Aceste probleme nu sunt usor de rezolvat. Fie apelam la configuratii restrictive pana la nivelul in care vom decide explicit de la cine vom accepta si primi posta electronica fie mergem pe flerul solutiilor antispam existente. Ambele au parti bune si rele. Decizia vine dupa o lunga analiza a detaliilor si multa durere de cap.
Ce se intampla in general? Primim mailuri si datorita curiozitatii noastre native, dorim sa vedem ce contine. Aici fac o mica precizare: previzualizarea unui email nu are efect. Efectul se produce doar daca deschidem anumite atasamente sau urmam link-uri din acest email.
In cazul atasamentelor, moda este reprezentata de atasarea unui tip de fisier ce poate permite mecanisme de autoexecutare a unui script, cod sau fisier executabil. Uzuale sunt extensii de tip arhiva (rar, zip, tar, gz, etc) sau cele de tip imagine disc (iso, nrg, bin, etc). Un astfel de atasament poate contine fisiere si la deschiderea lui se poate executa unul din fisiere automat. Astfel, fara multe de spus, pe computerul sau echipamentul dvs. se va executa un program strain despre care nu stiti nimic.
In cazul link-urilor, situatia este cam la fel. Urmand linkul se deschide o pagina de internet ce contine probabil un script cu lansare pe client (acela este computerul dvs) si care la fel, poate avea un milion de efecte.
Ce sa fac pentru a fi sigur? 5 reguli simple.
- nu deschideti atasamente de la mailuri cu destinatari necunoscuti
- nu deschideti atasamente chiar daca aveti informatii despre expeditori, mai ales daca sunt de tipul explicat mai sus.
- nu urmati link-uri din emailuri decat daca sunteti siguri cu privire la expeditor si destinatia link-ului. La trecerea cu mouseul peste un astfel de link, in general putem vedea in status bar care este url-ul destinatie. In felul acesta putem distinge daca este reala sau nu destinatia.
- Verificati de fiecare data unde sunteti trimisi cu linkurile sau butoanele din mailuri. Am vazut copii fidele ale site-urilor cunoscute, unde ajungeai si erai pus sa te loghezi in cont sau ceva asemenator. Dar o scurta privire la url-ul din bara de adrese imi spunea ca sunt pe site-ul xyz.org in loc de posta-romana.ro spre exemplu. Aceasta metoda are ca scop furtul identitatii si a datelor de conectare.
- verificati-va echipamentul periodic. Scanati antivirus si antimalware pentru a evita situatiile neplacute.
Prietenii primesc mailuri de la mine pe care nu le trimit
Acesta este un semn ca un echipament sau un cont online v-a fost atacat si au capatat acces la datele dvs. Exista situatii in care nu este vizat echipamentul dvs. direct ci pe cele din jur. Astfel va transforma sistemul in sursa unor noi atacuri sau infectari pentru cei din anturajul “electronic”.
O simpla si foarte fiabila solutie este scanarea cu adwcleaner. Mic, robus si eficient, plus GRATUIT. Pe denumire aveti link-ul de descarcare al acestui program. Se instaleaza in doua secunde, nu contine baza de date ci o descarca la momentul scanarii, gata actualizata. Si detecteaza cam tot ce misca in lomea asta in materie de adware, malware, etc.
Combinata cu o solutie de antivirus, aveti la indemana reteta perfecta de a fi linistiti cel putin “electronic”. Si mailurile pot fi citite in siguranta. Totusi, chiar si cel mai puternic antivirus nu este inbatabil. Tehnologia evolueaza atat pe latura celor ce dezvolta solutii anti cat si a celor ce fabrica problemele.
Cititi si articolul Protejati-va echipamentele de virusi si atacuri pentru a gasi solutii fiabile pentru problemele actuale.
Succes si siguranta!