Metroul, telefoanele si radiatiile

Acum cativa ani urmaream diverse filmulete postate in mediul online cu teste si valori ale radiatiilor emise de terminalele mobile. E drept, unele erau fake-uri grosolane, altele aveau ceva documentatie in spate si argumentau cat de cat. Indiferent daca aceste postari erau sau nu adevarate, telefoanele mobile sunt practic aparate complexe de emisie-receptie care functioneaza in frecvente stabilite si care, pe langa simpla convorbire telefonica genereaza trafic pentru o multime de module din componenta (gsm, gprs, blooetooth, gps, wifi, etc.).

Practic, orice telefon emite si receptioneaza unde permanent. Cantitatea acestora difera in functie de model, platforma, dotari si multi alti factori.

Cum putem sti daca e nociva utilizarea telefonului?

Cred ca deja este demonstrat si argumentat ca nu este chiar sanatoasa utilizarea teefonului, mai ales pentru perioade indelungate. O spun o multime de cercetari si organizatii bine documentate. Alegem sa utilizam acest dispozitiv pentru ca ni s-a spus ca emit o cantitate acceptabila de radiatii astfel incat nu reprezinta un pericol iminent la adresa sanatatii noastre. Un risc asumat as spune.

Realitate.

Zilele trecute am facut o plimbare necesara cu metroul pentru vreo cinci statii. Metroul era ticsit de oameni, fiind ora de varf (am plecat la 8 dimineata si m-am intors tot cu metroul pe la 16 dupa amiaza). Am gasit repede o bara cat de cat libera sa ma sprijin. Despre locuri asezat puteam sa imi iau gandul de cand a oprit metroul in statie si am vazut cati oameni ies din vagoane dar si cati asteapta sa intre.

Timp de cateva minute m-am uitat in jur. Nu mai mersesem de cativa ani cu metroul si ma uitam dupa schimbari, noutati, etc. Am ramas consternat: peste o suta de persoane din campul meu vizual era cu smartphone-ul in mana si butona, viziona sau se juca. Cred ca eram doua persoane in tot vagonul care priveau in jur si nu in telefon. Ca in bancul ala… intr-un colt, fara tableta, fara telefon…cau un psihopat.

M-am gandit rapid la numarul de telefoane ce “rupeau” internetul intr-un spatiu atat de mic, limitat si exterior de tunelul metroului. O fi sanatos sa ne expunem asa? Cu siguranta nu!

Daca folosirea unui telefon mobil este cat de cat in marje de siguranta (mai bine spus nu este atat de periculos) daca se face corespunzator si nu indelungat, ce facem cand suntem expusi la radiatiile a catorva zeci sau sute de telefoane din imediatat ta apropiere?

Cu siguranta daca aveam in spate o placa de expunere radigrafica, se impregnau acolo componentele mele interne :))). As indrazni sa apelez la un amic ce detine aparatura de masurare specializata in domeniu dar mi-e frica de rezultate. Sa faci naveta zilnic cu metroul cateva zeci de minute mi se pare un risc pe care nu mi l-as asuma.