atacuri_virus_protectie

Protejati-va echipamentele de virusi si atacuri

O problema serioasa in zilele noastre o reprezinta atacurile programelor de tip virus sau troian, ransomware si alte atacuri similare distructive. Ce facem in astfel de situatii? Este foarte usor sa ne trezim intr-o dimineata si sa nu putem accesa computerul sau sa ne trezim cu fisiere lipsa ori cu aplicatii ce nu mai functioneaza. Asta intr-un caz “fericit” deoarece in ziua de azi putem ramane fara informatii dar si fara bani in cont, etc.

Cat de periculos este un virus?

Virusii si programele de tip malware sunt clasificati in mod diferit de catre autoritatile in domeniu sau de catre companiile ce ofera solutii antivirus.

Practic, un program de acest gen (virus, malware, troian, etc) poate avea un efect mai putin distructiv din anumite puncte de vedere – programe ce folosesc gazda pentru a trimite mailuri spam, sau pentru a colecta date si statistici cu privire la preferintele utilizatorului dar poate avea si efecte dezastruase cum sunt programele ransomware sau virusii foarte agresivi.

Un astfel de virus poate fie sa iti distruga toate fisierele cu format cunoscut (imagini, documente, tabele, atc) sau pot sa iti sparga parole, punand stapanire pe conturi online, carduri bancare sau alte proprietati.

Ce putem face pentru a ne proteja de aceste atacuri?

Practic, fiecare metoda de protectie este sigura pana la un animit punct. Sau este sigura pana la un moment dat. Se pare ca o protectie 100% nu exista in domeniul informatic. Dar se apropie de acest procent. Iar vulnerabilitatile apar in timp, prin deprecierea solutiilor atat din punct de vedere tehnic cat si din punct de vedere al performantei. Cu toate astea, un mic ghid de idei pentru a dormi linistit ar fi:

  1. Foloseste solutii antivirus. Nu sta cu sistemul neprotejat in ideea ca “nu intra nimic, eu nu accesez internetul sau nu umblu pe unde nu trebuie”. Chiar daca nu utilizezi browserul sau alte aplicatii, computerul sau telefonul o face. Pentru diverse aplicatii, sincronizari, actualizari, etc. Si daca exista o usa, pe ea poate intra si un musafir nepoftit. Pentru simplitate, o cautare pe internet cu “top antivirusi” iti da rezultatul necesar. Si da, exista multi antivirusi foarte buni si gratuiti. Iar daca ai instalat un antivirus, ruleaza periodic o scanare.
  2. Fa un backup perioadic la documentele si fisierele importante. O solutie simpla este sa utilizati un mediu extern, fie ele un stick sau un hard disk portabil. Salvand periodic documentele vei avea la indemana o mica capsula a timpului din care poti restaura in orice moment fisierele. O solutie si mai eleganta o reprezinta backup-ul in cloud. In prezent sunt destui furnizori de spatiu in cloud gratuit, cu marimi decente. Iar daca nevoia cere mai mult, un mic pret pentru spatiu nu este un efort foarte mare. Gandeste-te la valoarea documentelor sau la munca de refacere si iti va parea un chilipir.
  3. Evita accesul la site-uri cu probleme. De cele mai multe ori un virus vine de pe internet si se incarca printr-un script de pe site. Majoritatea browserelor folosesc sisteme de reputatie si avertizeaza utilizatorul despre riscurile la care se expune. Insa nu toate si oricum nu este un sistem infailibil. O solutie ar fi instalarea extensiilor de tip ad-block ce previn deschiderea paginilor aditionale de catre un site. Extensiile se gasesc usor si se instaleaza cu un click. Programele antivirus vin deseori insotite de plugin-uri speciale care au acelasi rol de preventie in ceea ce priveste browserul.
  4. Acorda timp si schimba parolele de la conturile detinute, urmarind un grad mai mare de siguranta. Foloseste parole mai complexe care sa includa litere mari si mici, cifre si caractere speciale (daca este permis). Acest lucru poate ingreuna mult un atac de tip forta bruta, care genereaza x parole pe minut si le incearca.
  5. Acorda o atentie sporita emailurilor. Evita sa deschizi atasamente de la expeditori pe care nu ii cunosti. In general, atasamentele uzuale sunt tipuri cunoscute de fisiere: doc, xls, pdf, jpg, etc. Evita extensii de arhiva sau imagine, cum ar fi tar.gz, .gz, .rar, .zip daca nu cunosti senderul. La fel evita documentele office ce contin macro (xlsm, docm, etc.).

Ce faci daca totusi ai luat un virus?

Primul lucru pe care trebuie sa il faci in cazul in care ai banuiala sau certitudinea ca ai luat un virus in dispozitivul tau este sa inchizi urgent acel dispozitiv.

De ce?

Pentru ca toti virusii si programele distructive au nevoie de timp sa isi faca task-urile cu care au fost programati. E adevarat, puterea de calcul este mare acum insa un virus nu iti va putea distruge in 2-3 minute tot sistemul. Asa ca solutia este sa inchizi echipamentul si sa apelezi la un specialist. El te va putea ajuta cu recuperarea datelor sau imunizarea sistemului. Pentru solutii complete, iti putem fi de ajutor. Viziteaza pagina noatra de servicii pentru a intelege mai bine cu ce ne ocupam.

Sper ca aceste sfaturi sa iti fie de folos si sa nu ai nevoie de servicii de specialitate in caz de situatii neplacute. Operare placuta!